Църквата „Света Неделя“ в Пловдив ще отбележи своя храмов празник с архиерейска света литургия

Църквата „Света Неделя“ ще отбележи своя храмов празник днес от 09:00 часа с архиерейска света литургия, съобщават от храма.
Храм, посветен на света Неде­ля, бил построен в началото на XVII в., във времето на най-големите ограничения на османските власти спрямо християнството.
През 1829 г. ста­рата сграда на „Св. Неделя“ е съборена и на нейно място е изграден временен парак­лис, посветен първоначално на св. Атанасий, а по-късно на Въведение Богородично. В него е бил монтиран иконо­стасът на старата църква. Съ­щата година е сключен Од­ринският мир, сложил край на Руско-турската война от 1828-1829 г. Съгласно неговите усло­вия християните в Ос­манската империя получават някои права. Тогава чорбаджи Въл­ко Куртович издейства сул­тански ферман за обновлени­ето на двата храма – „Св. Не­деля“ и „Св. св. Константин и Елена“.
Новата църква „Св. Неделя“ е замислена като един от най- големите и най-просторни възрожденски храмове по на­шите земи. Издигната е от брациговски строители с гла­вен майстор Петко Петков-Боз. По същото време той е построил и храма „Св. св. Константин и Елена“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари