Целият процес на машинното гласуване би следвало да бъде сертифициран според служебния министър на електронното управление Валентин Мундров

Според мен би следвало целият процес на машинното гласуване, не само удостоверяването на сорс кода (изходен код) и на машината, да бъде сертифициран – от началото до пристигането на машините в секционните избирателни комисии, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Защо, г-н министър“ по bTV. Така според него ще бъде избегната възможността за фалшифициране на вота. 
Той припомни, че Министерството на електронното управление (МЕУ) вече е удостоверило миналия месец машините за изборите на 9 юни, както се изисква по закон, като целият процес е бил открит и публичен. Новост е била възможността в процеса по удостоверяване да участват партиите.
Освен това МЕУ е предоставило по молба на ЦИК 20 експерти, които да проверят машините съгласно Изборния кодекс, до 24 часа преди деня на вота.
Следващата неделя проблеми, както при предишните избори, с дебелината на хартията, която се слага в машините, не би следвало да има, каза още служебният министър. След проверката, която беше направена при нас, т.нар. шпула – вътрешната част на самата ролка, е такава, каквато се изисква, увери Валентин Мундров.
За флаш паметта обясни, че в самата машина има две флаш памети, които записват гласуванията. Вариантът да се счупят и двете е минимална, подчерта той. За самите флаш памети се установи, че има хипотеза, в която дадена флашка може да се счупи, но това е под 0,5 % от случаите, добави министър Мундров. По думите му още всички устройства за видеонаблюдението са изпратени по страната, другата седмица ще достигнат до всички избирателни комисии. В изборния ден самите СИК имат възможност и трябва да тестват съответните мобилни устройства.
Аз съм за електронното гласуване, но да имаме предвид, че то по-трудно се обяснява на хората като процес, отговори Валентин Мундров на въпрос. Според него първо трябва да бъде върнато доверието в машинното гласуване и, може би, след това да се върви към следващия етап. Решението за това трябва да бъде взето от законодателната власт, посочи служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. 
На тези избори се предлагат шест електронни услуги, каза още Мундров. Около 16 хил. души до момента общо са подали заявления за тях, като най-голям интерес има към гласуването по настоящ адрес. Това е станало в рамките на 14 дни.
Живеем в свят, в който дигитализацията е на високо ниво, това предполага кибератаки – така министърът отговори на въпрос дали на предстоящите избори могат да се очакват кибератаки към сайтовете на държавните институции. В тази връзка към МВР е сформирана работна група и са разписани съответните дейности, които да бъдат предприети преди изборите, изтъкна Мундров. Това, което правим, предполага при евентуални атаки да бъдем максимално защитени, подчерта той.
Откакто съм министър правя всичко възможно, всяка една услуга или доставка да бъде с възможно най-високо качество на възможно най-ниската цена, отговори той на въпрос как се харчат парите на министерството.
Предоставихме на гражданите възможността да получават електронно фишовете, издадени от МВР, до момента има над 120 000 фиша  връчени , по тях са платени по тях около 8 млн.лв., съобщи още министърът.
От началото на годината у нас, по думите му, са издадени около 1 660 000 електронни „бели“ рецепти. 
МЕУ заедно с МОН и Министерството на здравеопазването работят върху възможността  да се разшири кръгът на електронните извинителни бележки и, освен за учениците, да се издават и за децата в детските градини. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари