НачалоИкономикаЦената на газа в Европа спада въпреки спирането на "Северен поток-1"

Цената на газа в Европа спада въпреки спирането на „Северен поток-1“

Цената на газа в днес спадна, въпреки че по „Северен по-1“ не тече газ, а и липсват перспективи това да се случи скоро, предаде Ройтерс.
В Нидерландия стойността на месечния контракт намаля с 27,5 евро до 218 евро за мегаватчас. Фючърсите с доставка през ноември спаднаха с 24 евро до 234 евро за мегаватчас.
„Това развитие е по-близко до реалността и отразява наличността на газ, тъй о хранилищата в Европа са почти изцяло запълнени и рисковете, свързани с руските доставки, намаляват“, заяви анализатор към „Анжи енерджискан“ (Engie EnergyScan).
Европа запълни хранилищата си почти два месеца по-рано от поставения срок и към момента те са запълнени средно на 82 процента, сочат данни на „Газ инфрастръкчър Юръп“ (Gas Infrastructure Europe). В Германия те са запълнени на 86 на сто.
Рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch) съобщи, че спирането на „Северен поток-1“ се е случило четири месеца по-рано от нейните прогнози, но Европа се е оказала подготвена за това. Плановете за намиране на алтернативни доставки, съчетани с икономии на синьо гориво до 15 процента спрямо предходната година, трябва да помогнат на Европа да избегне острия недостиг, смятат от „Фич“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО