Ценители на автентичната българска кухня помагат за популяризирането на кулинарните традиции в цялата страна

Ценители на автентичната българска кухня помагат за популяризирането на кулинарните традиции в различни села и градове на страната. Те са обединени в гражданската инициатива „Кулинарните фестивали на България“, разказа пред БТА един от създателите й Стоян Стоянов. 
Гражданската инициатива заедно с Местна инициативна група „Долна Митрополия – Долни Дъбник“ организираха в Плевен за първи път фестивал „Вкусни плевенски гозби““, който събра стотици посетители. 
„Повече от осем години помагаме на организаторите на традиционни фестивали в страната да ги направят по-атрактивни и популярни, да привлекат повече посетители, да има забава за цялото семейство, да има интерес и от градския човек. В социалната мрежа вече има създадена общност от около 60 000 души, които чакат да обявим някакво събитие, за отидат, да подкрепят местните хора и да се забавляват, да похапнат. Храната и особено храната от нашето детство, на нашите баби и дядовци, е нещо, което умилява, което ни кара да си спомняме едни по-хубави времена, а на маса и чрез храната споделяме много други ценни неща“, допълни Стоянов. 
Той обясни, че един от успешните маркетингови инструменти за популяризиране на кулинарните фестивали, които станаха изключително популярни в последните години, е да докараш майсторите, които правят своя празник на село, в града. По този начин градските хора след това може да отидат на място на техния празник в съответното населено място, защото те са са вкусили и видели. 
По думите на Стоянов от миналата година се вижда разрастване на традиционните кулинарни фестивали. Появяват се нови, които започват да привличат интереса на ценителите на традиционната българска кухня. За пръв път, например, е проведен и Фестивал на чесъна в едно радомирско село, организиран от млади производители на около 25 години.
Само за миналата година „Кулинарните фестивали на България“ са организирали над 15 кулинарни празници, от които осем в София. 
Като един от най-необичайните фестивали Стоянов посочи този на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица. „Това е традиционен фестивал, който всяка година ни изненадва с баници с различни видове плънка – с луканка, с маджун и още много други – над 300 вида баници. Друг любопитен празник е на смилянския фасул, където се прави курбан, с който се гощават над 5000 души, което е много за мащабите на България“, подчерта Стоянов. 
Той е категоричен, че успешният фестивал е този, който се прави с желание от местните хора и те го подкрепят. „Това възражда и допринася за местната икономика, а хората виждат ползите и за себе си, защото идват повече туристи, които отсядат в населеното място, опитват местната храна. Този вид туризъм не е все още много разпространен у нас, но започва да се търси точно такъв вид почивка, съчетана с опознаване на традициите“, допълва Стоянов.
През тази година от „Кулинарните фестивали на България“ планират да представят поредица от интересни събития като Фестивал на родопската кухня в село Баните на 6 юли. В края на август в странджанското село Бродилово ще има голям фолклорно-кулинарен фестивал.
„Голямата ни амбиция е да направим кулинарен празник като този, който организирахме в Плевен, но с майстори кулинари от цялата Софийска област“, добави Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари