Център за иновативни образователни технологии бе открит в ямболския Факултет „Техника и Технологии“ на Тракийския университет

Център за иновативни образователни технологии бе открит днес във Факултет „Техника и Технологии“ в Ямбол на Тракийски университет – Стара Загора. Интерактивната зала е оборудвана по национална програма на Министерството на образованието и науката (МОН). 
Подобни центрове вече има във всички 22 държавни висши училища. Изградени са по Програмата „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“, чийто общ бюджет е 2 млн. лева, обясни д-р Ивана Радонова, началник на отдел „Политики във висшето образование“ в МОН.
По думите ѝ националната мрежа от центрове вече има пряк положителен ефект и в училищата, а не само по отношение на подготовката на студентите и квалификацията на университетските преподавателите. Центровете са изградени с цел да отговорят адекватно на потребностите на съвременното общество, бъдещите поколения и постоянно променящата се технологична среда.
Центърът във Факултет „Техника и технологии“ разполага с компютърни системи от последно поколение, виртуална реалност, изкуствен интелект, обясни деканът проф. д-р инж. Ваня Стойкова. А Факултетът има дългогодишни традиции в подготовката на учители, тъй като е наследник на основания Учителски институт в Ямбол преди 60 години, припомни проф. Стойкова.
„И днес успешно при нас завършват обучението си по професионална подготовка учители, които се реализират в профилираните и професионални гимназии не само в Ямбол, а и в цялата страна. Без иновативните образователни технологии няма как през 21 век да се провежда качествено и отговарящо на съвременните изисквания образование“, каза още тя.
На официалното откриване присъстваха заместник ректорът на Тракийския университет проф. дн. Нели Грозева, областният управител на Ямбол Николай Костадинов, кметът на Ямбол Валентин Ревански и заместникът му Енчо Керязов, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Георгиев, зам.-кметът на община Тунджа Тодор Налбантов, гости от други университети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари