ЦИК очаква издаване на указ за насрочването на избори, независимо в каква комбинация ще бъдат, каза председателят на комисията Камелия Нейкова

Рекламирай в beZpartien.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква издаване на указ за насрочването на избори, независимо в каква комбинация ще бъдат или ще бъдат на отделни дати, каза в предаването „Денят започва“ по БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни още, че до този момент не сме имали такава комбинация от избори – за членове на Европейски парламент и за Народно събрание. 
ЦИК започна подготовката за евроизборите от началото на годината, тъй като беше ясно, че те ще се проведат в периода 6-9 юни, добави Камелия Нейкова. Готова е и хронограмата за този вот, но ако има промяна и се наложи да се правят избори „две в едно“, то тази подготовка и хронограмата ще трябва да се правят наново, обясни председателят на ЦИК. Подобен е и казусът с обществената поръчка за машинния вот, която беше обявена на 15 март и на 3 април изтича срокът за подаване на документите. Търсим възможни варианти. В случай, че изборите бъдат на една и съща дата, ще трябва да има промяна в предмета на това задание, тъй като то трябва да обхваща и двата вида избори, обясни Камелия Нейкова. 
Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи като логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии, каза още Нейкова. Тя подчерта, че към вота „две в едно“ трябва да се подходи внимателно поради различните избирателни права както по отношение на избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание – няма. Дори секциите за гласуване се разкриват по различен принцип, обясни председателят на ЦИК. Именно различните изборни права на избирателите могат да усложнят работата на секционните избирателни комисии (СИК) и членовете им трябва да са изключително внимателни кой за какво има право да гласува, категорична беше Камелия Нейкова.
Все още няма решение дали и за двата вида избори ще може да се гласува с една и съща машина, но не би трябвало да има проблем, допълни председателят на ЦИК. Камелия Нейкова потвърди, че гаранционният срок на машините за гласуване изтича след вота през юни, но това не означава, че има проблеми с тях. Тя каза още, че преди месец са се обърнали към фирмата „Смартматик“ с въпрос дали е необходимо да се сменят флашките, но до момента не са получили официален отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *