Цветан Василев: Вярвам в каузата ни и съм убеден, че ще докажем правотата си !

Публикуваме втората част на разговора ни с председателя на Надзорния съвет и мажоритарен акционер в КТБ Цветан Василев. Поводът е десетата година от затварянето и умишленото фалиране на банката.

 

Цветан Василев / Снимка: ktbfaktite.com

 

Продължаваме с няколко въпроса за детайли, но те са доста важни. Предстои ВАС да преразгледа делото по отнемане на лиценза на КТБ. Какво очаквате да се случи?

Очаквам ВАС най-сетне да насрочи делото за разглеждане по същество, независимо че правят всичко възможно за протакане с цел елиминиране на моята еднолична фирма „Бромак“ като основен ищец и евентуална продажба на банката по сценария на „Капитал банк“. Многократно предупреждавахме българския съд и българските власти да не си правят подобни илюзии, тъй като делото е под надзора на Комитета на министрите към Съвета на Европа, които са запознавани ежемесечно с шиканиранията и хитруванията им.

Разбирам какъв им е основният „проблем“, но да са мислили през 2015 г., когато плонжираха пред организаторите на фалита и изпълниха тяхната поръчка.

В крайна сметка, каквото и да се случи във ВАС (освен при осъдителна присъда  в наша полза), ние ще отнесем отново делото до Съда в Страсбург.

Лъжливи свидетелски показания, фалшива експертиза, поръчана от прокуратурата –  в контекста на всичко това какво очаквате да се случи с наказателното дело за организирана престъпна група, „източила“ КТБ?

Това дело е конструирано така, че да се влачи безкрайно. Съдията също така не е избрана случайно – дочувам, че й е обещавано сериозно кариерно израстване. С нашите непрекъснати разкрития за лъжливи показания на т. нар. свидетели на прокуратурата, включващи и злоупотреби с активи на инкриминирани фирми, както и последните развития от Кипър, с признания на фирмата, извършила т. нар. съдебно-счетоводна експертиза за непричастност към нея, в нормална държава и относително обективен съд това дело трябваше да е вече ако не прекратено, то поне върнато на прокуратурата. Но ние се намираме в превзетата държава България, за голямо съжаление.

Г-н Василев, 10 години по-късно има ли българска институция, която би искали да Ви разпита, за да разкажете своята история и фактите защо беше фалирана банката?

Не, няма такива смелчаци. А и те вече извършиха толкова нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, че това дело и съпътстващите ги многобройни досъдебни дела с цел репресия са така компрометирани, че плачат за нови дела в Страсбург. И те няма да закъснеят.

В свои интервюта след фалита на КТБ сте обяснявали подробно ролята на Делян Пеевски в атаката и фалита. Може и да сте го разказвали, но не е било достатъчно отчетливо – Вие ли напомнихте на Пеевски, че има кредити на „семейния си“ бизнес, които трябва да плаща и той атакува банката. Или Пеевски започна атаката по друга причина, а КТБ реши да се защитава и това струваше фалита на банката?

Фамилията Кръстева-Пеевски имаха както пряко кредитиран бизнес от банката, така и опосредствано кредитирани бизнеси, главно медийни, за които имахме джентълменско споразумение да бъдат изплащани от друг успешен бизнес. Това споразумение беше изпълнявано коректно от семейството някъде до средата на 2013 г. Очевидно в този период е било взето решение за фалирането на банката чрез заравяне на томахавката между лагерите на Доган/Пеевски и Борисов. Въпреки това, аз не можех да повярвам, че някой в България ще допусне подобна безцеремонна атака с цел фалиране и разграбване на системна банка. Поради това ние очевидно закъсняхме с изискуемостта на неговите директни и индиректни кредити, което стана факт след безпрецедентното изнудване от страна на Пеевски чрез неговия доверен адвокат по онова време Александър Ангелов през май 2014 г. в присъствието на вече сменилия ментора си към онзи момент Бисер Лазов.

Не смятам, че нашата закъсняла контраатака (да не забравяме, че през март същата година е образувано досъдебното производство по сигнал на анонимен свидетел, вероятно несъществуващ, но достатъчно убедителен за групата на Еврото да го образува) е причина за решението за ликвидация на банката. В този план, по-скоро моето отхвърляне на директния рекет на Пеевски е прекият повод. А причината – изтъкнатото от мене по-рано споразумение между лагерите на Пеевски/Доган и Борисов.

Казвали сте, че сте елиминиран от бизнеса, защото сте станали силен регионален играч. Това предполага ли подкрепа и извън България за атаката по КТБ, или има нещо друго?

Основна заслуга за фалирането на банката имат местните организатори на атаката, концентрирани около Делян Пеевски. Страховете им вероятно са били свързани основно с независимостта, която започнах да си извоювам, след като КТБ влезе в топ 4 в България благодарение на успешния и добре балансиран портфейл от сериозни и добре работещи индустриални активи. Що се отнася до външна подкрепа, такава несъмнено Пеевски и партньорът му Борисов имаха в лицето на ВТБ, осигурена чрез техните представители за България Милен и Георги Велчеви, както и Красимир Катев. Впоследствие успяха да купят и мълчанието (най-вероятно с държавни пари) на Суверенния фонд на Оман, като се споразумяха с него по отношение на иска, заведен пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Сериозно лоби вероятно е било организирано от Борисов и ЕНП за прекратяването на разследванията на Европейския банков орган и на Европейския омбудсман по повод на мои и на вложителите жалби. Най-вероятно това лоби е допринесло и за затварянето на очите от страна на ЕК за несъответствията с Европейските директиви на отпуснатата държавна помощ на ПИБ и недопускането на такава за КТБ.

В крайна сметка организаторите на атаката ползваха и международни консултантски компании за покриване на престъпленията си – Аликс Партнърс и Бейкър Тили (Кипър), за чиито фалшиви „експертизи“ тепърва ще правим нови разкрития.

Как ще завърши всичко? И кога?

Дълбоко вярвам в нашата кауза и съм убеден, че ще докажем правотата си. Дано само ни стигне времето.

Благодарим Ви, че отделихте време да отговорите на въпросите.

 

Източник: ktbfaktite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари