НачалоБизнесЦветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация с влизането в Еврозоната. Можем да видим данни от други държави, които вече са минали този процес. Най-сериозна инфлация е имало в Италия – там е едва 0,6%. Отделно, България е във валутен борд, вързани сме за еврото. Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова в ефира на .

За ползите от приемането на еврото у нас, тя обясни: „В момента сме лишени от парична , бидейки във валутен борд. Като част от еврозоната, ще имаме възможност да участваме във взимане на решения. Самото ни участие ни дава допълнителни възможности за ползи и политики в кризисни ситуации и имаме сериозно участие във взимането на решения за Еврозоната. Страните от Еврозоната имат доста по-силен глас и в ключови реформи, свързани с Европейския съюз.”

„Ще паднат лихвите по кредитите, когато приемем еврото. Те сега са около два пъти по-високи от средните за Еврозоната”, егорична е тя.

„Миналата седмица, на последната пленарна в Страсбург, дебатирахме отказа от приемането на България и в Шенген. В момента председателстваш на Съвета е Чехия, което беше поставило като приоритет разширяването на Шенген, а следващото председателство, което ще е на Швеция, ще има същия приоритет. Дипломатическите усилия от страна на България не трябва да спират в следващите месеци, докато не постигнем желаното влизане на страната ни в Шенген”, смята още тя.

„Политическата нестабилност се отчита от нашите партньори. За Еврозоната и Шенген – имаме ясни критерии, които, когато се изпълнят, не трябва да са пречки. Разбира се, нестабилността у нас влияе на това. Политическата стабилност и едно редовно правителство ще забързат тези процеси”, добави още тя.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО