Цветя, които не увяхват бързо, ще остави днес пред паметника на НАТО в Превала Румяна Праматарова, съпруга на автора на мемориала

Рекламирай в beZpartien.bg

Цветя ще остави днес пред паметника на НАТО в Превала Румяна Праматарова, съпруга на създателя на мемориала  Серго Дереджиян. Това съобщи за БТА Праматарова. Паметникът е открит точно преди 20 години, на 4 април 2004 година, в планинското село Превала в община Чипровци.
Праматарова оставя цветя на паметника при всяко свое посещение в с. Превала и винаги, както и сега, избира такива, които са трайни и не увяхват бързо. Тя разказа, че макар и рядко, преминаващи по пътя хора също оставят цветя. 
Паметникът се намира до шосето Монтана-Белоградчик и е изработен от каменоделеца Серго Дереджиян (1943-2019 година), който се заселил в селото през 90-те години на миналия век. За БТА съпругата му Румяна Праматарова разказа, че Дереджиян силно е вярвал, че след приемането ни в НАТО живота в България ще се подобри, ще има възход на стопанството и хората ще живеят много по-добре в сравнение с преди. Заради това той намерил голям каменен блок, на който изваял символите на НАТО и заедно с момчетата от работилницата му в Превела го монтирал близо до шосето. В деня на откриването на този прецизно изработен паметник в село Превела присъстват само местни хора и няколко служители на общината в Чипровци. Няма гости на държавно ниво, но има голяма торта с надпис Wellcome to NATO.
Серго Дереджиян е строителен инженер по образование, а по времето на социализма е работил като инвеститорски контрол към Министерството на културата. Той е участвал в изграждането на НДК, на камбаните край София, в ремонта на Народния театър, на оперите в Бургас и Стара Загора, на паметника на Бузлуджа, на много читалища и други културни обекти. През 1987 година е директор на предприятието „Камекс“ в София, а през 1990 година заедно със съпругата си Румяна Праматарова напускат държавната работа и създават фирма за каменни изделия. Получават доверието на партньори от Германия, които им възлагат поръчки за изработка на детайли от камък за реставрация на културни обекти в Германия и им отпускат средства за закупуване на машини за обработка на камък. Заселват се в село Превала, където откриват своя работилница и наемат хора да помагат за изпълнението на поръчките. Работата в работилницата в Превала  продължава на пълни обороти до 2019 година, когато Серго Дереджиян напуска този свят. След това съпругата му продължава да поддържа фирмата и работилницата, но през 2021 година е принудена да затвори заради трудностите, породени от пандемията. В момента работилницата се охранява, а Праматарова чака удобен момент, за да я отвори и да я превърне в музей на каменоделството. Тя кандидатства с проект пред Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз, за да осигури средства за този музей. Надява се да бъде одобрена и да може да направи така, че в Превала идват туристи и ученици, които да видят на живо как се обработва камък, как се реже голям каменен блок. Нейната мечта е да запали повече млади хора по каменоделството, тъй като в момента у нас липсват достатъчно кадри за тази професия, която от 2022 година е под закрилата на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *