Д-р Калина Томова е единственото българско участие на международната музикална конференция в Гранада

Д-р Калина Томова е единственото българско участие на Международната конференция за средновековна и ренесансова музика (известна още като MedRen) от 6 до 9 юли в Гранада, Испания. Това съобщи младият музиколог, която през май защити дисертацията си в Института за изследване на изкуствата към БАН, а вчера изнесе доклад за специфичния английски жанр carol, процъфтяващ през XV век в Англия.
MedRen е най-големият форум в света, посветен на старинната музика, като събитието всяка година се провежда на различно място и представлява кулминация в световния музикологичен календар. Тази година в Гранада са пристигнали 400 учени – участници и слушатели – от десетки университети и академии по изкуствата от цял свят. В продължение на четири дни присъстващите са слушали над 100 доклада и научни съобщения, а част от програмата са били също така два концерта със старинна музика и посещение в Кралската капела в Гранада. 
Д-р Калина Томова предлага нов подход в изпълнителската практика на песните carol, базирайки теорията си на нотационните характеристики на някои от по-особените образци в репертоара. Изследвания на Томова са публикувани във водещи научни списания като Early Music (издание на Oxford University Press), „Българско музикознание“ и „Интегрална музикална теория“. Нейна статия върху нотационните особености на английския carol ще бъде част от книга на белгийското издателство Brepols.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари