Да има специален договор за приемните родители, който да гарантира осигурителните им и здравни права, предлага социалното министерство

Рекламирай в beZpartien.bg

Да бъдат направени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Закона за здравното осигуряване така, че да се осигури специален договор на приемните родители, за да се гарантират техните осигурителни и здравни права. Това е предложението на Консултативния експертен съвет за изработване и утвърждаване на устойчив модел на приемната грижа в България, зад който застава сегашното ръководство на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Това заяви на брифинг социалният министър в оставка Иванка Шалапатова.
Финансирането на приемната грижа е осигурено единствено от европейските фондове по линия на Програма „Развитие на човешките ресурси“, а проектът приключва през декември т.г., обясни тя. По думите на Шалапатова затова ще бъде изработен и финансов стандарт за приемната грижа.
Предложението на всички експерти, което аз напълно подкрепям, е приемната грижа да стане социална услуга и да намери място в чл. 15 на Закона за социалните услуги от следващата година, обяви още министърът в оставка. Тя уточни, че това ще гарантира подобряване на подкрепа за самите приемни родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *