НачалоБългарияДацов: Заплатата е за свършена работа, а не социална политика

Дацов: Заплатата е за свършена работа, а не социална политика

В парламента в момента правят пълни глупости. Има ли значение какъв е влакът, който се е качил на една линия, а от идва друг влак, няма кой да ги спре? Впечатляващи са лъжите на хората, които спекулират по тази тема. Така коментира темата с минималната работна заплата бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред Nova .

„Нищо от това, което говорят синдиите, нито левите политици, не е вярно. Трябва да има ясен механизъм на договаряне. Ако се фиксира минималната работна заплата към седната заплата, това значи да има процикличност. От икономическа гледна точка, това е вредно – в тези времена това води до подкрепа на инфлацията. Минималната работна заплата е част от средната работна заплата, и така се влиза в един кръг на постоянно вдигане“, смята той.

Той е категоричен, че работната заплата е доход за свършена работа, а не въпрос на социална .

„Няма го регионалния аспект – ако това се случи на централно ниво, извън и два три града, минималната работна заплата може да бъде равна на средната работна заплата в тези области. Тоест, няма значение какво си завършил, дали си се специализирал или си работил по специалността си. Заради политически флиртове правим страшно много проблеми с това“, каза още Дацов.

Според него не е вярно, че трудът не е оценен в България: „Има няколко измерители за цената на труда. та не е измерител. Колкото платиш на един труд, това е цената. Основният измерител е делът на труда в БВП. Синдикатите претендираха, че това е нисък, но в последните години мина средния за като отношение към БВП. Това значи, че вече имаме проблем със скъп труд, а не с евтин.“

„Има ли причина в тази обстановка доходите да са се вдигнали пропорционално с инфлацията? Пазарът на труда е толкова затегнат, че бизнесът компенсира едно към едно инфлацията“, смята още той.

„Някои партии осъзнават, че правят глупости. Трябва това да се блокира като механизъм. Те се увлякоха в своя популизъм, отиват твърде далече. Следващата година ще наблюдаваме този сблъсък в та или ще платим цената – тя се нарича инфлация. Ние помпаме инфлацията“, допълни още той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО