НачалоБългарияДаниел Смилов: Борисов е необичайно намръщен, с референдума от ИТН търсят няколко...

Даниел Смилов: Борисов е необичайно намръщен, с референдума от ИТН търсят няколко гласа повече

Причина за свалянето на правителството на Кирил Петков не беше нито , нито финансов, икономически колапс. Може би истинското обяснение е в опита да се върнат преговорите с „Газпром“. Това се вижда и в момента. Навярно опитът ще е неуспешен, но той обедини всички, които искаха кабинетът „Петков“ да падне.

Това коментира пред Радио политологът доц. Даниел Смилов, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите му, част от задачите на политиците е явяването на избори, някои от тях дори умишлено ги предизвикват. Ако има изморени от четвърти вот за година и половина – това са избирателите.

Отново участват доста партии и коалиции (29) и се очаква бъдещият парламент да бъде фрагментиран. Последните проучвания сочат, че поне 6 партии са с реални шансове за влизане в Народното събрание.

„От едната страна са тези, които твърдят, че сегашната ситуация е лна, управлението на предходното правителство е довело до много тежки проблеми. В тази категория бих поставил антисистемната партия „Възраждане“, на негативна залагат от . Виждаме Борисов в сравнително непознато амплоа – намръщен, недоволстващ, критикуващ непрекъснато предходните управляващи. Очевидно това ще бъде тонът и духът на кампанията на ГЕРБ.“

По думите на Смилов, други партии са по-умерени в критиките си. „“ и „Продължаваме промяната“ този път няма как да концентрират кампанията си само с критика на модела Борисов. В момента гражданите имат основание да се притесняват от инфлацията, ример. От тези политически формации трябва да убедят избирателите, че биха могли да изведат страната от кризите.

Политологът допълни, че въпреки отварянето на ицата между първите партии в последните социологически проучвания, дистанцията между ГЕРБ и втората е преодолима. е в тежка ситуация. Червените са застрашени да бъдат изпреварени от „Възраждане“.

При толкова реални политически проблеми, едва ли ваденето на темата за референдума от ИТН е най-добрият ход, а по-скоро опит да се спечелят няколко гласа повече за достигане на заветната черта от 4% за влизане в парламента.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО