Държавите от Балканите ще бъдат силни, само ако се обединят, заяви премиерът Николай Денков на Стратегически форум в Блед

Рекламирай в beZpartien.bg

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически форум в Блед (BSF), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). В събитието се включи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 
„Ще бъда повече от щастлив следващия път, когато се съберем в този състав, всички страни извън Европейския съюз (ЕС) тук вече да са започнали преговори за присъединяване. Балканите са общ икономически и географски регион, надявам се да станат такъв и политически. Но нашите страни имат доста домашна работа, която трябва да се свърши. В края на краищата ЕС не е просто географско обединение. Той е основан на ценности, които ни обединяват“, заяви българският министър-председател. 
„Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония“, попита акад. Денков. Това е политически проблем, който сега е част от преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 г., подчерта премиерът.
България също има „домашно“, с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени. „Искаме да си напишем домашното на 100%, за да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред“, заяви министър-председателят. 
Премиерът Денков е на еднодневно посещение в Словения, за да участва в лидерския панел на Стратегическия форум. Той дава възможност на представители на различни области – дипломацията, политиката, икономиката, частния и публичния сектор и академичните среди, да обсъдят ключови предизвикателства през 21 век и да намерят иновативни решения на регионални и глобални предизвикателства. Това е 18-ото издание на международната конференция, като тази година тя е под наслов „Солидарност за глобална сигурност“. 
В рамките на визитата си в Словения премиерът провежда и двустранни срещи. Николай Денков разговаря днес с Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. На срещата българският министър председател покани корейския бизнес да инвестира във въглищните региони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *