Държавната и местната власт във Варна ще търсят среща с министъра на здравеопазването заради белодробната болница в града

Рекламирай в beZpartien.bg

Държавната и местната власт във Варна ще поканят на среща министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, за да се търси решение за бъдещето на специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания (по-известна в града като Тубдиспансера). Това съобщиха от пресслужбата на областната администрация в града, след разговор между областния управител доц. Андрияна Андреева, Общината и представители на лечебни заведения.
Според доц. Христо Ганчев, управител на белодробната болница, задълженията ѝ към момента са 190 000 лв. към Националната агенция по приходите. Има и към Община Варна, които са свързани с изхранването на настанените за лечение 18 пациенти с туберкулоза. Позицията на проф. Силва Андонова от университетската болница „Св. Марина“ е, че пред лечебницата не стои въпросът за присъединяване на белодробното заведение. Университетската болница има идеен проект за реконструкция на инфекциозната клиника във Варна за 47 милиона лева, но в него Тубдиспансерът не фигурира. 
Според председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и заместник-кмета Коста Базитов белодробната болница не е общинска и въпреки че няма законов ангажимент, общинската администрация непрекъснато я подпомага. Общата сума за покриването на задълженията на Тубдиспансера през последните 10 години вече достига 4,5 милиона лева.
Позицията на участниците в срещата при областния управител е, че държавата трябва да има по-сериозен ангажимент, защото туберкулозата е социалнозначимо заболяване и е редно да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като алтернатива Община Варна предлага закриването ѝ, а пациентите, които се лекуват там, да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони.
БТА припомня, че през май миналата година работещите в белодробната болница излязоха на протест. Причината за недоволството им беше, че почти година работят без заплати и в много лоши условия. Лечебницата е търговско дружество, но не може да работи по клинични пътеки, а според служителите и ръководството ѝ държавната субсидия е крайно недостатъчна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *