Държавната опера в Русе ще представи в Шумен най-новия си детски спектакъл „Приказка за вълшебната флейта“

Държавната опера в Русе ще представи най-новия си детски спектакъл, насочен към децата от три до 11 години – „Приказка за вълшебната флейта“, на 4 юни, в Младежкия дом в Шумен, съобщи за БТА общинският съветник д-р Владимир Йолов. Той уточни, че артистите ще изнесат две представления, с които ще се опитат да събудят интереса на децата към класическата музика.  „Заглавието ясно подсказва, че в основана на образователната програма стои популярната опера на Волфганг Амадеус Моцарт – „Вълшебната флейта“, но представлението няма да остави децата нито за миг равнодушни. С участието на разказвач, необичайно конструиран инструментален квартет (флейта, цигулка, виола и фагот), балетни артисти и двама оперни певци, накратко е представен приказният сюжет на операта. Ще има от всичко – музика, танци, пантомима, вплетени в една необичайна приказна история“, отбеляза Йолов, който бе и областен управител на Шумен.  
По думите му първи спектакъла ще могат да гледат учениците от Средно училище „Сава Доброплодни“ и Второ основно училище “Д-р Петър Берон“ в Шумен. „После завладяващият приказен сюжет по музиката на Моцарт може да се превърне в поредица от спектакли, за да могат всички да се докоснат до това изкуство от най-ранна възраст. Вярвам, че любовта към операта и класическата музика се възпитава и искам да дам шанс на децата на Шумен да изпитат очарованието и красотата им от малки“, заяви д-р Йолов.
 „Желанието ми е всички ученици от училищата в града да се докоснат до този тип изкуство“, каза пред репортер на БТА д-р Йолов, като уточни, че възнамерява да организира и следващи подобни концерти за тях, защото „е добре на децата да се предлага и друг тип култура“, не само това, което виждат в социалните мрежи и интернет. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари