Държавният глава Румен Радев удостои проф. Алесандра Нечи с Почетен знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои директора на Галерии „Естенси“ проф. Алесандра Нечи с Почетен знак на президента на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където бе представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“.
Отличието е за значимата роля на ръководените от нея Галерии „Естенси“ за съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, както и за приноса в развитието на двустранните отношения в областта на културно-историческото наследство между България и Италия.
С изключително желание, радост и гордост направихме репродукцията на този трактат на Петър Богдан с едно от най-престижните издателства и с най-скъпата възможна хартия, каза проф. Нечи по време на благодарственото си слово. Изключително силни са културните връзки, които свързват Българи и Италия, заяви тя. По думите ѝ трактатът на Петър Богдан е доказателство за тези дълготрайни връзки.
Като директор на Галерии „Естенси“ с изключителна радост и вълнение наредих трактатът на Петър Богдан да бъде изложен на 24 май, съобщи тя. Проф. Нечи посочи, че никога не е идвала в България, но баща ѝ много пъти е разказвал за страната ни и я е наричал „Земята на розите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари