Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева.
Държавният глава изрази своята признателност към техния „безспорен принос за утвърждаването на нашия национален дух и самочувствие, за развитието на българската култура, образование и наука“. „Вашият труд, талант и значими успехи са важна част от достиженията на нашата страна в областите, в които вие сте безспорни авторите и водещи изследователи“, каза Радев.
Всички вие сте важна и неделима част от интелектуалната и духовна сила на България и пример за нашите университетски преподаватели, творци, учени и научни работници, посочи президентът. Вашият труд и дела са оценени по достойнство от цялата ни общественост и далеч отвъд пределите на нашата родина, защото те обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята, интелекта и творческата сила на българския народ, заяви Румен Радев. Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност, каза още президентът.
Особено съм развълнуван, защото не се случва много често хора от нашите области да получат признание, положителна оценка за своя труд и успехи, каза от името на отличените акад. Лъчезар Трайков. В нашата работа имаме нужда от подкрепата на управляващите, които, за съжаление, не винаги съвсем адекватно приемат предимствата и промените, улисани в техните политически цели и амбиции не съумяват да надскочат злободневието и не успяват да дефинират приоритетите на нашия обществен живот, свързани с наука, образование, изкуство и култура, коментира акад. Трайков.
Лъчезар Трайков беше награден във връзка с неговата 65-годишнина, за високозначим принос, като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврология, както и за заслугите на неговата цялостна дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.
Илза Пъжева беше отличена във връзка с нейната 70 годишнина, за високозначим принос, като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните цялостни академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука. 
Иван Гранитски беше награден във връзка с неговата 70-годишнина, за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научни приноси към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност.
Андрей Пантев получи отличието във връзка с неговата 85-годишнина, за високозначим принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научни приноси към развитието и издигането на съвременната българска историческа наука. 
Греди Асса беше награден във връзка с неговата 70-годишнина, за високозначим принос като уважаван художник и университетски преподавател, както и за заслугите на неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство. 
Ваня Монева беше отличена във връзка с нейната 70-годишнина и 50 години творческо юбилей, за високозначим принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата и роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България. 
В края на церемонията хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова, Микаела Пашалийска изпълни добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари