Деца и техните домашни любимци се забавляваха на празник в Градския парк в Разград

Малки и големи момичета и момчета и техните четириноги приятели се забавляваха в Градския парк в Разград. Празникът „Забавен ден с моя домашен любимец” бе част от програмата на детския фестивал „Шарената въртележка“, организиран от Община Разград, Приюта за бездомни животни и скитащи кучета и Зоокъта по повод Първи юни. Преди децата да споделят радостта от общуването с домашните си любимци, като дефилират с тях пред журито и публиката, поздрав към тях по повод Международния ден на детето отправи зам.-кметът Елка Неделчева. Тя пожела на всички да се забавляват, да бъдат здрави и да имат едно щуро весело лято.
На сцената на Ронда след това се разходиха различни животни, водени от техните стопани, и предизвикаха аплодисментите на присъстващите. Всеки от участниците сподели как се казва неговото животинче, каква порода е, как се грижи за него. 
Преподавателката в Центъра за работа с деца Емилия Борисова представи своето 12-годишно куче Рино, като каза, че то е много послушно. Деветгодишният Светломир, ученик в Основно училище „Васил Левски“ участва в дефилето със зайчето си Бънди. Той отбеляза, че неговият домашен любимец е на три години и е много палав. Момчето каза, че ще се радва много, ако родителите му подарят още едно зайче. Аплодисменти събраха и котките от различни породи. Децата разказаха, че котетата им са много добродушни и любвеобилни. Любимец на публиката стана също големият африкански охлюв. 
В празника се включи и шестгодишният Давид, възпитаник на Детска градина „Лудогорче“ с кучето Бенджи. „Животното е взето от улицата гладно и нещастно, а сега е нахранено и щастливо. То е тук в подкрепа на кучетата от приюта, които търсят дом“, каза медицинската сестра от детската градина Галина Тихчева, която придружаваше момчето. 
На сцената излезе още едно осиновено куче. Малкият собственик на Амара разказа, че то е на около три годинки и от днес вече ще живее с тях. Кучето е едно от животните, които бяха доведени от служителите на приюта да могат желаещите да ги разходят по алеите на парка и да преценят дали искат да осиновят тях или други от 120-те обитатели на приюта, заявиха организаторите на празника.
Управителят на приюта д-р Чавдар Черников изрази задоволството си от успешния старт на кампанията „Осинови приятел“. „Най-голямата награда за нас беше проявеният интерес към животните от приюта. Щастливи сме, че има толкова много деца и възрастни, които се грижат с любов и внимание за животните“, посочи д-р Черников. Той отбеляза, че този вид кампании са много важни, защото освен да се представи дейността на приюта имат и за цел да информират децата как да бъдат по-отговорни, както към домашните любимци, така и към бездомните животни. 
Всички стопани и техните домашни любимци, участвали в изложбата на домашни любимци, получиха награди. В Градския парк беше направена и демонстрация с обучено куче. Белгийската овчарка Фикса и нейният собственик Димитър Неделчев представиха какво са научили заедно. Поздрав към участници и публика отправиха музикални таланти от школите в града. 
Детският фестивал „Шарената въртележка“ продължава следобед с работилничката „Забавно люто с академия „1, 2, 3 старт”, рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа“, церемония по обявяване на годишните награди на Центъра за работа с деца и концерт на възпитаници на извънучилищното звено. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари