Деца научиха повече за Антарктида на среща в „Музейко“ с проф. Христо Пимпирев и негови колеги

В научно-образователния център „Музейко“ днес деца имаха възможност да чуят любопитните разкази на проф. Христо Пимпирев, доц. Борислав Александров и Любов Костова за Антарктида. Това съобщиха от Българския антарктически институт.
 
В презентацията си за Антарктида проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, отдели специално внимание на обитатели на остров Ливингстън и на приятелското съжителство с българските полярници.
 
Любов Костова от Фондация „Красива Наука“, участник в тазгодишната експедиция до Антарктида, разказа за това колко важно е да работиш с добър екип. Тя акцентира и върху интересните професии на антарктиците, както и върху магията на хартиеното антарктическо писмо.
 
Доц. д-р Борислав Александров от от Университета по архитектура, строителство и геодезия, участник в шест експедиции до Антарктида, дипломиран инструктор по оцеляване и автор на книга за основи на оцеляването, говори за основните важни умения, които един полярен изследовател трябва да притежава, за да оцелее на далечния континент. Той запозна малките пътешественици да пробват с някои правила за личната безопасност. Лектори пожелаха на децата да имат големи мечти и да ги следват безотказно. 
Модератор на срещата бе доц. д-р Владимир Божилов, който разказа за новата книга на проф. Пимпирев и Иглика Трифонова „Антарктическият стопаджия“. Събитието бе в рамките на програмата „Антарктически изследователи“.

Условията на Антарктида изискват и специални умения за оцеляване, както и нужната екипировка, посочват на сайта си от „Музейко“ в анонс към събитието. „България е една от малкото държави в света, която вече повече от 30 години е водеща в изследването и има свой антарктически кораб“, припомнят от образователния център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари