Деца от Казанлък се запознаха с техниките „оримото“ и „киримото“ за създаване на произведения на изкуството от стари книги

Над 200 деца от Казанлък се запознаха с техниките „оримото“ и „киримото“ за създаване на произведения на изкуството от стари книги. Представянето, което се състоя в Общинската библиотека „Искра“, е част от проекта „Ars in Libro – изкуство в книга – от планината Рила през полето до морето“ на Народно читалище „Христо Ботев 1898“ в град Рила, реализиран със съдействието на Национален фонд „Култура“ . Във фоайето на библиотеката беше показана и изложба на произведения, създадени с тези техники. 
Настоящият проект е продължение на първия, който читалището осъществи – „Наслада за очите и душата, нов живот за отчислените книги с техниката „оримото“, разказа пред БТА Соня Първанова, библиотекар в читалището в Рила. Представянето на проекта започна от Рилския манастир и ще мине през различни населени места, докато достигне до Черноморието. Проектът представлява превръщане на отчислени от фонда на библиотеката книги в произведения на изкуството, за което използваме две техники – „оримото“ и „киримото“. Те са създадени от немския компютърен специалист Доминик Майснер. „Днес на малките и големи читатели на библиотеката в Казанлък представяме техниката, както и една изложба. Произведенията в нея изобразяват както различни наши герои като Васил Левски и Христо Ботев, така и на много по-лесни форми като таралежчета, букети и сърца“, обясни тя и изрази мнение, че това може да бъде един чудесен подарък и книгата да заживее нов живот. 
„Техниката оримото идва от „ори“ – сгъвам и „мото“ – книга и представлява сгъване на листата и образуването на различни форми. „Киримото“ идва от „кири“ – режа и става с рязане, а двете техники могат да бъдат комбинирани“, посочи още Соня Първанова. Тя коментира, че по първия проект екипът е направил обучения в Кюстендил и Благоевград. „Обучени бяха над 40 библиотекари, защото смятахме, че тази техника ще бъде приета от специалистите, тъй като в библиотеките има много отчислени книги, а отивайки за вторични суровини, те губят своята стойност“, посочи тя. Устремено вървим натам, че технологиите изместват книгата и човешкия труд, говори се изкуствения интелект, който в един момент ще замени професията на библиотекаря, коментира още Първанова. „Аз съм позитивен човек и вярвам, че това няма да се случи“, каза тя. 
Председателят на читалищното настоятелство Дафина Гърчева подчерта, че културният институт се занимава с всякакви видове дейности и е лицето на град Рила. „Щастлива съм, че работят отговорни служители, а в лицето на Соня Първанова видях човек, който има желание да работи с деца и възрастни. Тя вече спечели два проекта, които са от голямо значение за града ни“, каза тя и допълни, че това е първият подобен проект в страната и затова е толкова актуален и интересен. 
Представянето на изложбата и на техниките в Казанлък е първото такова събитие в Централна България.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари