Деца от Кюстендил спортуваха, рисуваха и се забавляваха на Празник на православния дух и традиции

За трета поредна година в Кюстендил днес се състоя Празник на православния дух и традиции. Празникът започна с молебен, отслужен от свещеници от Кюстендилската духовна околия, на Арката на централния площад „Велбъжд“.
„Този път заложихме на българските светии, за да могат децата да се запознаят с нашите светци и покровители“, каза за БТА Христина Христова, един от организаторите на празника. Днешният ден беше посветен на св. Патриарх Евтимий Търновски, духовен водач и покровител на България и българския народ.
В програмата бяха включени театрално-музикална програма, творчески работилници и детски спортни игри, в които участваха деца от началните училища и детски градини от Кюстендил, възпитаници към читалище „Братство-1869“. 
„Понеже децата са малки, работим с тях с рисуване, оцветяване, спортни игри. Много деца в Кюстендил посещават уроци по религия и са много образовани в тази посока“, разказа Христова. Тя посочи, че подобни събития се правят на много места в България, а родителите споделят, че след участие православни лагери, децата се променят и си помагат  повече. „Целта ни е да ги направим по-добри. Ние не сме преподаватели, които им налагат рамки и не ги притискаме, затова има голям интерес към инициативите ни. Често пъти след лагери децата стават доброволци“, разказа още Христова.
Началото на този празник в Кюстендил преди три години  беше поставено от българския патриарх Неофит, припомниха от Архиерейското наместничество в Кюстендил. Празникът днес завърши с лития в центъра на града, след което в небето бяха пуснати гълъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари