Деца от „SOS детски селища“ за четвърта поредна година ще имат творчески ателиета за сетивен театър

За четвърта поредна година софийският „Театър на сетивата” и „SOS детски селища“ – България, се обединяват с цел подкрепа и развитие на децата, лишени от родителски грижи в страната, съобщават от „Театър на сетивата“.
От юни до септември 2024 г. артисти от трупата на театъра са на посещение в „SOS детски селища“ в страната, за да проведат серия от творчески ателиета за развитие на „меки умения” през методите на изкуството и сетивния театър за младежи, лишени от родителски грижи, на които им предстои скоро за завършат училище и да се адаптират в обществото като самостоятелни индивиди.
Така наречените „меки умения“ се придобиват в хода на личностното израстване на индивида и се свързват с качества като емоционална интелигентност, емпатия, способност за изслушване и ясно себеизразяване, гъвкавост, непредубеденост, отвореност към другите и към света, позитивно и креативно мислене, адаптивност при променливи условия, отговорност и управление на времето.
Сетивният театър е мултижанрово изкуство, в което има елементи от театър, музика, танц, визуални и приложни изкуства, представени под формата на образователни игри, задачи за импровизация и сетивни преживявания. За разлика от класическия театър, сетивният театър е интерактивен и въвлича лично публиката в творческо взаимодействие с артистите, като при това активира всичките й пет сетива – зрение, слух, осезание, вкус и обоняние.
Всяко едно от тридневните творчески ателиета с младежите ще завърши с публично представяне на резултатите от тях под формата на сетивно преживяване – пърформанс, отворен за техни приятели и публика от Трявна, Габрово, Велико Търново, София и Перник.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари