Децата обичат да слушат за непознати места, разказа учителят по география Иво Пенев в Кюстендил

Географията е интересен приключенски предмет, разказа в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил Иво Пенев – учител по география и икономика в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил, където преподава 25 години. 
„Предметът е интересен за учениците, приключенски. Можем да опознаем света, макар и на карта. Да научим за интересни места, хора, животни, растения. Най-много децата се впечатляват, когато говорим за нещо непознато, което се намира някъде там, в пространството. Последните часове, дори и днес говорихме за ледения континент Антарктида. Децата задаваха доста интересни въпроси – може ли да се живее там, какви са условията за живот. Отговарям, че не е лесно, но има постоянно живеещи – между 1 000 и 5 000 човека“, разказа учителят.
Той е един от инициаторите за среща с проф. Христо Пимпирев преди четири години, под мотото „Училище на възрастта на континент“.
Срещата беше по повод на това, че през 2020 г. се навършиха 200 години от откриването на Антарктида и 200 години от основаването на най-старото училище в Кюстендил. „Направихме голям празник. Подготвихме два отбора от ученици, които се представиха чудесно, получиха награди. Проф. Пимпирев разказа и показа интересни неща“, каза Иво Пенев. Учениците били любопитни за българската база „Св. Климент Охридски“, която съществува там от повече 30 години, за селището, местния български пощенски клон и православния храм, построени там. 
Той им разказал, че на Антарктида се правят едни от най-големите открития, но посочил, че освен наука, на континента има и много култура, изкуство и духовност.
„Познавам трима човека, които са ходили на Антарктида. Чувал съм, че вече има и първите деца, родени на Антарктида. Четох, че там има хора от цял свят, които пребивавайки повече от шест месеца на континента, придобиват еднакъв диалект“, разказа още учителят Пенев. 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари