Делегация от УНСС посети водещ икономически университет в Китайската народна република

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров, заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов и ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“ проф. д-р Даниела Фесчиян посетиха ‘Hebei University of Economics and Business’ (HUEB), който се намира в Хъбей – една от североизточните провинции на Китайската народна република. Това съобщават на сайта си от УНСС.
По време на посещението бяха разгледани възможностите за стартиране на две бакалавърски програми с продължителност от по 8 семестъра, с преподаване на английски език, а именно „Финанси и счетоводство“ и „Търговия и продажби“. Програмите са реално действащи и в двата университета и по тях има завършили множество студенти. По време на преговорите бяха анализирани учебните планове и програми, и беше установено голямо съвпадение, което е задължително изискване на Министерството на образованието на Китай, за да финансира програмите.
Обучението ще се извършва на английски език изцяло на територията на Хъбей, като УНСС ще води около 40% от хорариума на часовете чрез командироване на преподаватели в Китай.
В програмите ще се обучават 240 китайски студенти на година. Ако програмите стартират успешно, в следващите четири години се очаква в тях да се обучават повече от 960 китайски студенти.
По време на посещението бяха прожектирани приветствени послания към УНСС и се проведоха срещи на официално равнище. На тях присъстваха президентът на висшето училище проф. Лиу Бинг, вицепрезидентите на университета, директорът на Международния офис за обмен, деканът на Факултета по икономика на HUEB, деканът на Факултета по счетоводство на HUEB и зам.-директорът на Международния офис за обмен.
От страна на УНСС преговорите се водеха от проф. д-р Димитър Димитров, от доц. д-р Янко Христозов и проф. д-р Даниела Фесчиян. След официалното приветствие ректорът на УНСС отправи приветствено слово. Ръководителите на двете висши училища говориха за бъдещите съвместни проекти и инициативи, и си пожелаха успешна работа. Бяха обсъдени идеи за иновативни дисциплини и методи на преподаване.
Ректорът на УНСС и президентът на HUEB подписаха меморандум за създаване на двете дуални четиригодишни бакалавърски програми и договор за създаване на Sofia Smart Business Institute, HUEB, ръководният орган на програмите. Студентите ще получават двойно акредитирани дипломи от УНСС и от HUEB. Студентите ще заплащат годишна такса на УНСС за тяхното обучение.
Програмите могат да бъдат финансирани от китайското Министерство на образованието. УНСС и HUEB ще подадат документите за кандидатстване през септември 2024 г., след което се очаква отговор на министерството относно възможността за финансиране, уточняват от висшето училище.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари