Делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен ще посети България, съобщи Мария Габриел

Рекламирай в beZpartien.bg

В периода 2-4 април предстои посещение в България на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Улрик Кнудсен. Това е възможност да бъде препотвърден ангажиментът ни към приключване на преговорния процес. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел във Фейсбук. По думите ѝ България напредва уверено и полаганите от страната ни усилия се виждат и оценяват в ОИСР.
Присъединяването на България към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на страната ни, посочва Габриел.
„Днес под мое ръководство се проведе заседание на Междуведомствения координационен механизъм (МКМ) за ОИСР, на което обсъдихме състоянието на процеса на присъединяване на България към ОИСР. Беше представена информация за констатациите и препоръките, получени от доклади от техническите прегледи, както и за вече предприети и планирани мерки за привеждане на политиките към стандартите на ОИСР“, коментира вицепремиерът в оставка.
От последното заседание на МКМ до момента постигнахме следното: прието бе решение на Министерския съвет (МС) за допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 г.; с решение на МС беше определен състава на екип, работещ по въпросите на ОИСР в посолството ни в Париж, с което изпълнихме ангажимента за укрепване на капацитета на посолството, обясни Мария Габриел.
Според нея България допринася активно към регионалните програми на ОИСР за Югоизточна Европа и Евразия. Страната ни е ангажирана с финансов принос към програмата на ОИСР за Украйна. През февруари 2024 г. бе сключено споразумение с организацията за предоставяне на 100 000 евро към Регионалната програмата на ОИСР за Югоизточна Европа. С това България потвърждава ангажимента си към развитието и реформите в региона на Югоизточна Европа, добавя тя.
ОИСР и еврозоната са водещи приоритети за България, каза Мария Габриел преди дни на брифинг в Министерския съвет с участието на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *