НачалоБългарияДелян Добрев: „Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв....

Делян Добрев: „Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв. и пак ще има печалба

„Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв. и пак ще има печалба, заяви Делян Добрев от -СДС.

ът прие на първо четене а на Делян Добрев и група депутати от ГЕРБ-СДС за компенсиране на потребителите на моторни горива. Целта на проекта е трайно да бъде решен въпросът с горивата и да има отстъпка от цената, която да ползват и граждани и фирми.

Проектът предвижда да определя такса на база разлиа между те на петрола сорт „Брент“ и „Уралс“, която да плащат вносителите на руски петрол. Тази такса да влиза във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и да се използва за компенсиране на потребителите на горива.

След войната в цената на руския петрол „Уралс“ е по-ниска от тази на „Брент“, като в някои месеци разликата е 30 долара за барел, обясни Делян Добрев.

Същевременно цените на горивата в страната се определят от цените на вносните горива. Рафинерията в „“ продава горивата си с свърхпечалба, а цените в страната се определят от вноса, обясни Делян Добрев.

Според него „Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв. и пак ще има печалба, защото петролът „Уралс“ значително поевтиня. Депутати от , заявиха, че няма да подкрепят проекта на второ четене и законопроектът не трябва да бъде приеман.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО