Демонстрации в центъра на София показаха как се спасяват човешки животи на пътя

Как се обезопасява мястото на пътнотранспортно произшествие, как се оказва помощ на пострадали и как се гаси пожар от запалил се автомобил – това бяха част от демонстрациите, направени в рамките на днешния фестивал в София, посветен на 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата.
Присъстващите на събитието имаха възможността да видят демонстрация на спасяване на пострадал вследствие на транспортно произшествие, с участието на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, Столичната дирекция към Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Пътна полиция, Дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. 
Показано бе и как се гаси пожар на запален автомобил с участието на Съюза на българските автомобилисти. Открит урок по оказване на първа помощ при пътнотранспортно произшествие изнесоха медицински специалисти, с участието на Българския Червен кръст. 
Жълтите павета на площад „Княз Ал. Батенберг“ се превърнаха в площадка, на която децата играха с професионални аниматори, редяха пъзели, рисуваха, участваха в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите имаше подготвени специални симулатори, на които да могат да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. 
Посетителите видяха отблизо специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене и спасяване и много други. Изложба на ретро автомобили показва еволюцията на системите за безопасност, а мотористите разказват за какво трябва да се внимава в разгара на сезона. 
На място всички имат възможността да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. 
Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската телеграфна агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари