Демонстрация на техниката „Оримото“ се състоя в Регионалната библиотека в Търговище

Демонстрация на техниката „Оримото“ се състоя в Регионалната библиотека в Търговище. С техниката се запознаха библиотекари от региона. Обучението бе част от програмата на Националния форум „Изкуствата в библиотеката – средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“, организиран от Регионалната библиотека (РБ) „Петър Стъпов“ в Търговище.
Своеобразният уъркшоп привлече интереса на над 30 човека, работещи с книги в различни самостоятелни или читалищни библиотеки. Своя опит сподели с тях читалищният библиотекар от град Рила Соня Първанова. Тя работи с техниката „Оримото“ вече 7-8 години, като се самоусъвършенства и все по-често демонстрира познанията и способностите си пред деца и младежи, хора със специални потребности или страдащи от различни заболявания.
„Оримото“ е техника подобна на „Оригами“, чрез която се дава втори живот на отчислените книги, като ги превръща в произведения на изкуството. Идеята е чрез прегъване на страниците, изрязване и украсяване да се създадат разнообразни декорации. Според Първанова в зависимост от дебелина и плътността на хартията, от броя на прегънатите страници и индивидуалната сръчност зависи крайният резултат на „Оримото“. Техниката често се отразява като арт-терапия за прилагащия я, отбеляза още тя.
Както БТА съобщи Националният форум „Изкуствата в библиотеката – средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“ се организира по повод отбелязването на 65 години от създаването на РБ „Петър Стъпов“ и 160 години библиотечно дело в Търговище. Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Търговище, след като бе одобрен в първата сесия на общинска програма „Култура плюс“. В първия ден на инициативата бе даден превес на тематични лекции и дискусии за мястото на библиотеката като средище на всички изкуства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари