Демонстративно отпечатване на дълбокопечатна гравюра се състоя във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет

В Графичното ателие на Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) на Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘ се състоя демонстративно отпечатване на дълбокопечатна гравюра. За целта беше използвана за пръв път новата придобивка на катедра “Визуални изкуства“ – офортната преса JPV-70, съобщиха днес от Софийския университет.
На събитието присъстваха деканът на факултета проф. дпн Милен Замфиров заедно с представители на академичния и неакадемичния състав на факултета.
Пресата е закупена от Polymetaal, производител на оборудване за печат в Лайден, Нидерландия. Придобита е в рамките на успешно реализирания проект по SUMMIT BG – “Образ и наратив – теоретични и художествени изследвания върху визуалните изкуства в контекста на историческото, социо-културното и научно-технологичното развитие“ с ръководител доц. д-р Добрин Атанасов.
В рамките на проекта е изградена и база данни с участие в художественотворчески проекти, както на преподавателите, така и на студентите от специалностите “Изобразително изкуство“ и “Графичен дизайн“.
По време на демонстрацията бяха отпечатани гравюри на проф. Буян Филчев и проф. д-р Снежина Бисерова. Двамата демонстрираха процеса на печат, говориха за спецификите на дисциплината “Графики и технологии“ и запознаха присъстващите с тънкостите на процеса на отпечатване на подобни произведения, отбелязват от СУ.
Проф. Буян Филчев е дългогодишен преподавател по “Графика и технологии“ в катедрата, основател на графичното ателие, график, илюстратор, графичен дизайнер и експерт в областта на печатната графика. Той участва в организирането и провеждането на редица форуми за графично изкуство в България, сред които и Международното триенале на графиката в София. Под негово научно ръководство са се дипломирали редица млади автори, които в момента активно присъстват в графичните изложби в страната и чужбина.
Проф. д-р Снежина Бисерова също е дългогодишен преподавател в катедрата, график, автор на книгата “Силиграфията – безводен метод за повърхнен печат“. Към настоящия момент проф. Бисерова оглавява графичното ателие. Наред със задължителните дисциплини в областта на печатната графика, проф. Бисерова въвежда и уникалната за България дисциплина “Силиграфия“. Тя запознава студентите с дизайна на книгата и експерименталните графични форми.
Проектът SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), е финансиран от ЕС NextGenerationEU по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент “Иновативна България“, Инвестиция 1 “Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“.
Както писа БТА, първа конференция на тема “Социални и педагогически парадигми за изследване и моделиране на образователни екосистеми в България“ се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Научният форум също беше по проект SUMMIT.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари