Ден на калиграфското изкуство под мотото „Ден на буквите в сърцето на Балкана” се състоя за пръв път днес в Троян

Първото по рода си събитие – Ден на калиграфското изкуство се състоя в Троян под мотото „Ден на буквите в сърцето на Балкана”. Целта на организаторите е да помогнат за опазване на калиграфското и ръкописното писане и на българското културно-историческото наследство. 
Партньори в организацията на събитието са калиграфът Геновева Ненова, Община Троян, Троянски манастир „Успение Богородично”, Център за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Музей на занаятите – Троян и Народно читалище „Наука – 1870 г.” 
„Днешният празник е посветен на буквите, на графичните знаци, които са гаранция за историческата памет на обществото и инструмент за съхраняване на националната ни идентичност“, каза Геновева Ненова, учител по калиграфия и основен организатор на събитието.
Официалното откриване на събитието беше в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. За пръв път присъстващите видяха „Троянски Дамаскин”, както и други ръкописи, предоставени от Троянския манастир „Успение Богородично”. Изложено е и изданието на „Стематографията“ на Христофор Жефарович, притежание на музея. То е едно от малкото, запазени до днес в пълен обем – 54 листа. Ценните ръкописи ще останат в музея за около седмица, тъй като е необходимо да бъдат съхранявани при специални условия – с поддържане на определена влажност и без излагане на пряка светлина.
Посетителите на Музей на занаятите и Народно читалище „Наука – 1870 г.“ имаха възможност да присъстват на няколко лекции. Архимандрит Стефан, наместник на игумена на Троянски манастир „Успение Богородично”, изнесе лекция, посветена на ръкописа „Троянски дамаскин”. Проф. Аксиния Джурова и проф. д.ф.н. Вася Велинова говориха за „Стематографията” на Христофор Жафарович и ценността на писаните средновековни книги. Учителката по калиграфия Геновева Ненова изнесе лекция на тема „Старобългарска калиграфия.“ 
„Калиграфията, освен в краснопис, възпитава и в чувство за естетика, тя възпитава в запазване на сетивата, защото в една виртуална култура изчезва сетивността“, каза по време на лекцията си проф. Аксиния Джурова, основател на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Празникът продължи с практически занятия по калиграфия на пл. „Възраждане” в град Троян.
Гостите на събитието се запознаха с различни калиграфски стилове на изписване, пособия и инструменти, и придобиха представа за старобългарската, японската и модерната калиграфия. Калиграфите, които участваха в еднодневното събитие, представиха стиловете под формата на беседи.
Венелина Петкова, сенсей-учител по „Шодо японска калиграфия” в Японския културен център „Кокоро” изнесе беседа „Шодо японска калиграфия”. Графичният дизайнер и калиграф от Варна Виктория Томова говори за модерната калиграфия. 
Програмата на „Ден на буквите в сърцето на Балкана – Троян” завърши с  демонстрация – подoстряне на перо и изработване на мастило от въглени с водеща Геновева Ненова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари