Ден на отворените врати ще се състои днес в Националния институт по метеорология и хидрология в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Ден на отворените врати ще се състои днес в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в София. Инициативата е посветена на Световния ден на водата, който е на 22 март, и на Световния ден на метеорологията, който се отбелязва на 23 март, съобщиха от НИМХ.
Световният ден на водата ще е под мотото „Използване на водата за мир“. Темата подчертава решаващата роля на трансграничното водно сътрудничество за насърчаване на мира и устойчивото развитие в рамките на Конвенцията за водите.
Изменението на климата е реална и безспорна заплаха за цялата ни цивилизация. Ефектите вече са видими и ще бъдат катастрофални, ако не действаме сега. Ето защо темата на Световния ден на метеорологията през 2024 г. е под мотото „На предната линия с действия за климата“, отбелязват от НИМХ.
За отбелязване на професионалните си празници Националният институт по метеорология и хидрология, заедно със своите филиали във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, и с хидрометеорологичните обсерватории в страната, организира на 22 март Ден на отворените врати. Предвидени са разнообразни тематични инициативи за посетителите.
В София от НИМХ подготвят прожекция на филм в зала „Акад. Спас Вацов“, посещение на метеорологичния парк и много други презентации. Желаещите утре може да посетят НИМХ, на бул. „Цариградско шосе“ 66. Там те ще научат как работи хидрометеорологичната служба в България, ще се запознаят с изследванията на метеоролози, хидролози и агрометеоролози, ще дискутират със специалисти и ще обменят опит и мнения по въпроси, свързани с времето, климата и водата.
Денят на отворените врати в София започва в 10:30 ч. с обръщение на проф. Таня Маринова, изпълняващ длъжността генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *