Ден забавяне спря съветниците в Средец да разгледат докладна за променения устройствен план след инвеститорски интерес за соларен парк

Искането за отмяна на решението на Общински съвет – Средец, с което бе прието частично изменение на Общия устройствен план за изграждането на фотоволтаична централа на 5000 декара пасища и мери край три села, ще бъде разгледано на следващото редовно заседание на съветниците. Това каза за БТА Валентин Киров от сдружение „За чиста природа – село Дюлево“. Той посочи, че докладната, внесена от група общински съветници, не е била разгледана на днешното заседание, тъй като не са спазени сроковете за входирането ѝ. 
„Тази докладна трябваше да бъде внесена по-рано. Днес бе отхвърлена, тъй като сроковете не били спазени, така че ще я внесем за следващата сесия. Закъснели сме с един ден. С докладната искаме отмяна на решението за изменение на устройствения план, което засяга публични имоти“, каза Киров. Той добави, че от сдружението настояват процедурата за изменение на стратегическия документ да бъде повторена, като се приложат всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В същото време решението на съветниците в Средец за изменението на плана се обжалва във Върховния административен съд. „Това се случи, след като бургаските магистрати поискаха да отстранят нас и дори областния управител от делото, позовавайки се на различни точки от ЗУТ“, посочи още Киров.  
Имотите, върху които се планира изграждането на фотоволтаичната електроцентрала, са земеделски с площ малко над 8200 декара и представляват обработваеми ниви и пасища около три населени места в община Средец. Общинският съвет промени предназначението им, като те вече са „за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия“. Липсата на достатъчна икономическа обосновка и детайлно обследване на инвестиционното намерение са сред причините областният управител да върне решението на Общинския съвет. 
В началото на декември миналата година вече бившият областен управител Пламен Янев организира поредица от срещи с жители на общината след получена протестна подписка и твърдения, че проектът не е съгласуван с местните хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари