Деница Пенева подрежда изложба с научни илюстрации

Рекламирай в beZpartien.bg

Деница Пенева подрежда изложбата Illustratorium II в Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН). Експозицията ще бъде открита на 28 март, съобщават организаторите от НПМ-БАН и Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ).
Изложбата представя избрани произведения на Деница Пенева от тематични изложби и пленери на ДАФНИ и участия в проекти с научни илюстрации. Изложбата ще бъде открита официално от директора на музея, проф. Павел Стоев и председателя на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори, г-н Георги Пчеларов. Куратор на изложбата е Христина Грозданова – изкуствовед в Регионалния исторически музей на София, отбелязват от екипа.
По думите им, акцент в изложбата са илюстрациите в творбата „Сънливците на Европа (Gliridae)“, представяща петте вида сънливци, срещащи се на територията на Европа, с които Деница Пенева печели през 2022 г. първа награда в категория Nature illustration на големия международен конкурс за научна илюстрация Illustraciencia. Творбата е вдъхновена от 11-ата Международна научна конференция за сънливците, която беше организирана от Националния природонаучен музей при БАН през 2022. 
Деница Пенева е сред изявените имена в научната илюстрация в България. Преди година спечели първото място в категория „Природонаучна илюстрация” в конкурс на Испанския национален съвет за научни изследвания.  Тя е заместник-председател на Дружеството на анималисти, флористи и  научните илюстратори (ДАФНИ) в България.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *