Деня на храбростта и празник на Българската армия отбелязаха в Силистра и Тутракан

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан днес в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война в Силистра, съобщиха от местната община. Отслужена бе панихида в памет на загиналите войници и офицери.
Пред мемориала венци и цветя поставиха областният управител Илиян Великов, зам.-кметовете на община Силистра Стелиян Стойчев и Евгени Георгиев, председателят на местния Общински съвет Димитър Трендафилов, началникът на Военно окръжие Силистра подполковник Ивайло Александров, председателят на Областния съвет на ветераните от войните Стоян Колев, представители на институции, политически партии, граждански сдружения, обществени организации.
На почетен караул пред мемориала застанаха ученици от Клуб „Млади възрожденци“ към  Общински комитет “Васил Левски”.
Мемориалът е третото запазено у нас военно гробище от това време след Тутракан и Добрич. В него са положени костите на 53-ма войници и офицери.
Деня на храбростта отбелязаха днес и в мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916 г.“ край тутраканското село Шуменци, съобщиха от Историческия музей в Тутракан. Комплексът е най-голямото военно гробище в страната. Свързва се с Тутраканската епопея – военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.
Наскоро в мемориалния комплекс беше открит иновативен музеен обект, посветен на Тутраканската епопея. Той беше осветен днес. Основното ядро на експозицията е интерактивна диорама, където посетителите ще имат възможност реалистично да съпреживеят атаката на Тутраканската крепост през 1916 година. Експозицията представлява 360-градусово пресъздаване на бойното поле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари