Денят на Европа беше отбелязан и с триизмерно мапинг шоу в София

Денят на Европа беше отбелязан в София и с триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I“. Спектакълът е част от  третото издание на Фестивала на светлините Lunar , който започна тази вечер и ще продължи до 12 май.
Организатори на „Твоят глас“ са Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.
Светлинният спектакъл провокира зрителите да се замислят за значението на изборите, пред които ежедневно са изправени; за шансовете, които всеки един ден им предоставя; за последиците от грешките и неправилните избори; за уроците и силата, която ги тласка да продължат, независимо от трудностите и неуспеха, казват организаторите. 
„Твоят глас“ насочва и към размисъл за предстоящите избори за Европейски парламент, които в България ще се проведат на 9 юни, заедно с предсрочния парламентарен вот. В периода между 6 и 9 юни т. г. жителите на страните-членки на ЕС ще избират свои представители в Европарламента.
Спектакълът на фасадата на Националната галерия постави началото и на третото издание на фестивалът на светлините Lunar . Тази година ще бъдат показани общо 22 светлинни творби на над 20 артисти от цял свят. Девет видео и три статични проекции върху сгради; имерсивно преживяване; лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина ще могат да бъдат видени върху фасадите на знакови столични сгради и в паркове по протежение на 4,5-километров маршрут.
Всички творби ще могат да бъдат посещавани безплатно, като светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. в четирите вечери на фестивала. Всеки миниспектакъл се представя първо на български, а след това и на английски език. Видео и статичните 3D мапинг произведения се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.
Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. 
Тази година две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб ще бъдат представени у нас – светлинен флашмоб и първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката. Тя ще краси задната фасада на „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“. Там присъстващите ще имат възможност да изпратят своето послание. То, не само ще бъде проектирано върху сградата, но и ще стане част от мащабно произведение, което интерпретира текстовете, с помощта на изкуствен интелект.
Сред артистите, които ще представят изкуството си в тазгодишното издание на Lunar, ще бъдат деветте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, организиран с подкрепата на Министерството на туризма, на тема „Митове и легенди”. Творбите им ще показани на фасадата на Регионалния исторически музей – София.
БТА припомня, че България отбеляза 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. Участие в него взеха детският хор „Пип-Пам“; ансамбъл „Българе“; ансамбъл “Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария; ансамбъл „Доправар“ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия.
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари