Депутати коментираха промяната в Конституцията за застъпването на мандатите на два парламента

Рекламирай в beZpartien.bg

Представители на парламентарните групи (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) коментираха в кулоарите на парламента чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване може да се стигне до това депутатите да получават заплати и за двата мандата.
Чл. 64, ал. 4 от действащата Конституция казва, че се прекратяват пълномощията на народните представители при полагане на клетва от новите народните представители, така че няма шанс да се застъпят, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.
Попитан за това, че до клетвата има около десет дни, той обясни, че не се плаща през това време. Народните представители получават заплата след полагане на клетва, уточни Атанасов.
Според мен не е редно да се взимат двойни заплати, заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев. Ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея, добави той.
Това е пореден конституционен абсурд, смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и добави, че от партията му са заявили това още в дискусиите по промените в Конституцията. „Това го няма никъде по света и отново беше направено за ПП-ДБ“, посочи Костадинов. По думите му сега е моментът те да поемат политическата отговорност, като не се явят на изборите и освободят България от „своето вредно присъствие“.
Запознат съм с това и по-скоро съм изненадан, че вие не сте запознати, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той припомни, че от партията са казали за проблемите в промените в Конституцията и със служебния премиер, и с двете Народни събрания по едно и също време, „само че тогава медиите бяхте възхитени от това, че се прави някаква конституционна реформа“, добави Йорданов. Той каза, че искрено се надява това да подразни и да вбеси хората, и на изборите да шамаросат виртуално тези, които са направили промените. Според него единият изход е „Конституционният съд най-накрая да се сети, че трябва да работи и да премахне тези малоумни промени в Конституцията“, а другият изход е в следващото Народно събрание да се намерят „достатъчно разумни хора, които да оправят Конституцията“.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *