НачалоБългарияДепутатите отхвърлиха минималната заплата да е 850 лв. през 2023 година

Депутатите отхвърлиха минималната заплата да е 850 лв. през 2023 година

ът отхвърли окончателно предложението на , подкрепено от мнозинството народни представители в 48 Народно събрание, за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв.

Депутатите започнаха разглеждане на удължителен бюджет 2022 г., о преди старта на дебата социалистът Георги Свиленски поиска да се удължи времето до приемане на промените в Кодекса на труда, където е заложено увеличението, припомня news.bg. Народните представители отхвърлиха предложението, което ядоса лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя ира, че се приемат предложения на ПГ на „“ и нито едно социално предложение на БСП.

Нинова обяви, че служебният кабинет ще обрече хората на бедност и глад. Румен Гечев пък обяви, че се бламира изискване за повишаване на минималната работна заплата на ЕС.

Интересен факт е, че Комисията по социална прие увеличение на брутната минимална заплата до 50% от средната – до 850 лв., но в сумата да влизат и „клас прослужено време“, както и бонусите за нощен и извънреден труд. Вчера се отказа от това предложение, -СДС, ДБ, БВ и днес също се въздържаха.

Да се повиши минималната работна заплата ще решава – от 710 на 770 лв., каквото предложение бе направено.

Срокът за обществено обсъждане на постановлението изтича днес, за когато е планирано и заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички бюджети – на държавата, НЗОК и ДОО за 2022 г.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО