Десет изсъхнали смърча ще бъдат премахнати до края на седмицата от градинката до Часовниковата кула в Разград

Десет изсъхнали иглолистни дървета, растящи в градинката до Часовниковата кула в Разград, ще бъдат премахнати до края на седмицата от работници на Общинското предприятие „Паркстрой“. Разрешението за тази дейност е издадено във основа на извършен оглед на площад „Независимост“ и санитарна експертиза от дирекция „Екология, ред и сигурност“ в Община Разград, съобщиха от общинската администрация. 
Подготовката за премахване на изсъхналите смърчове започна днес с демонтиране на съоръженията, които се използват за коледната и новогодишната украса, и обезопасяване на останалите дървета, храсти и цветни фигури в градинката. През следващите дни централният периметър на градинката ще бъде затворен за преминаване на пешеходци и ще е ограден с лента, като се апелира към гражданите с оглед своята безопасност да не преминават в оградения участък. Изсъхналите дървета ще се секат на малки секции до четвъртия метър на ствола, посочват от общината.
Директорът на Общинското предприятие „Паркстрой“ Иван Борисов заяви преди месец за БТА, че иглолистни трайни насаждения боледуват и съхнат в различни места в града и в Градския парк. На мястото на отстранените стари, болни и потенциално опасни дървета се засаждат различни видове фиданки.
В градинката до Часовниковата кула още с реализацията на проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централна градска част на град Разград“ през 2015 г. са засадени над десет широколистни дървета с оглед осигуряване на по-плътна сянка. Компенсаторно залесяване ще бъде извършено и в Северен Градски парк, допълниха от общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари