Десет случая на заболели от коклюш са регистрирани в област Стара Загора, четири бременни са се ваксинирали

Към момента има регистрирани десет случая на заболели от коклюш в област Стара Загора. Това съобщи за БТА директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Таня Перчемлиева.
Тя посочи, че случаите протичат в лека форма. И припомни, че един от първите случаи беше на бебе на един месец, при което не беше настъпила имунизационна възраст за поставянето на ваксини. „Имаме четири случая на деца, които са на възраст 5-6 години, които посещават детски заведения, три случая на заболели в ученическа възраст и двама пациенти над 40 години“, посочи Перчемлиева и добави, че всички те са с доказан коклюш с изследване- серологични или ПСР. 
„Имаме един случай, който е вероятен- има клинична проява, но не е доказан с лабораторно изследване“, посочи още медикът. 
„Всички заболели деца имат данни за поставени ваксини без едномесечното бебе. За двата случая на хора над 40 години няма данни за поставени ваксини, тъй като са възрастни, но вероятно в детството си са имунизирани за коклюш. Това е причината и случаите да са леко протичащи“, каза още Перчемлиева.
До момента има хоспитализирани общо четирима души. „Първото хоспитализирано е най-малкото дете на един месец. Имаме две хоспитализирани деца на възраст между пет и девет години и един възрастен, който е над 30 години и е родител на деца, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение с коклюш“, допълни тя.
Д-р Таня Перчемлиева коментира, че в Стара Загора вече има разкрити два кабинета за ваксиниране на бременни в третия триместър от бременността. Те са в Диагностично-консултативен център 1 и в Регионалната здравна инспекция и работят по предварително утвърден график, който е публикуван на сайта на РЗИ. „До момента имаме ваксинирани четири бременни жени“, каза тя. От думите ѝ стана известно, че към момента има осигуреност на ваксини както за бременните жени, така и за децата, които подлежат на имунизация и реимунизация.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари