Десет тематични зони ще предложи Десетият национален фестивал „Семе българско“

Рекламирай в beZpartien.bg

Десет тематични зони ще предложи Десетият национален фестивал „Семе българско“ на 27 и 28 април. Това съобщиха за БТА организаторите. 
Първият юбилей предлага на посетителите десет тематични зони, в чиито основи са заложени емблематични елементи от историята и концепцията на фестивала, посочват организаторите.
Зона „Родно“ представя изяществото на българската бродерия, икони, битови музикални инструменти и др.
В зона „Харно“ гостите на фестивала ще открият практични вещи от българския бит, а зона „Китно“ традиционно ще ни радва с богато разнообразие от цветя, разсади и декоративни храсти.
Зона „Ръкотворие“ ще провокира всички, които проявяват интерес към  народните занаяти като грънчарство, дърворезба, плетене, плъстене, тъкане на стан. Умели майстори ще отворят щандове и ателиета, за да споделят с гостите тънкостите на занаятите и да им дадат възможност да опитат да творят с ръцете си.
Зона „ДОБРОдарие“ обединява благородни каузи, които вълнуват всяка година посетителите и към които никой не остава безучастен. „Шанс за живот” – в подкрепа на семейните двойки с репродуктивни проблеми, „Дари книга” – в помощ на незрящите, щандът на фондация „Четири лапи” и традиционната фестивална томбола са част от благотворителните инициативи, които и тази година ще срещнат хората с отворени към доброто сърца.
Зона „Познание“  дава пространство за срещи с будителите и пазителите на българския дух и традиции. Гостуват колобърът Спас Мавров, професор Божанова от Селскостопанската академия, представител на Гораба.БГ, изследователят на българската везбена култура Славян Стоянов, Иван Андонов от „Дар Лимец”, Христо Ашламинатора, Младен Мургов, Ана Христова, Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”, фотографът Радослав Първанов с Национален проект „Аз съм Българка!“ и др.  
Зона „Здраве да е“ представя български пробиотици, билки, тинктури, лечебни продукти от мед, козметика и др.
Зона „Посей Живот!“ отново подпомага и насърчава отглеждането на традиционни български земеделски култури. В съботния ден Селскостопанската академия ще предоставя безплатно семена от устойчиви местни сортове плодове, зеленчуци и зърнени култури, а в неделния ден ще гостуват Гората.бг, за да дарят безвъзмездно 10 000 плодоносни и медоносни дръвчета. 
Зона „Вкусно” ще покаже местни храни, а зоната на Фермерски пазар „ОТ БГ” отново ще предостави богато разнообразие от качествени продукти родно производство – напитки, мед, тахан, ядки, плодове, мляко и млечни продукти, подправки и др.
Десетият национален фестивал „Семе българско“  ще се проведе в парк „Казармите“. Организаторите определят събитието като „пазител на българските занаяти, храни и семена“. Тазгодишното издание си е поставило за цел да събере на едно място духа, бита и традициите, запазили и до днес българската родова памет.
Във фестивала по традиция участват организации, фирми и асоциации от секторите селско стопанство, екология и биопроизводството. Присъединяват се и представители на селскостопански институти, земеделски кооперации, разсадници, овощници, билкари, както и лесовъди, цветари, местни производители на билки, вино, хляб и други храни, носещи характерните български вкусове.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *