НачалоСвятДесетки хиляди евакуирани заради наводненията в Южен Китай

Десетки хиляди евакуирани заради наводненията в Южен Китай

Тежки наводнения в Южен Китай принудиха десетки хиляди да се евакуират, очакват се още дъждове, съобщи Асошиейтед прес.

Части от производствения център Гуандун отмениха учебните занятия, работата в офиси и спряха обществения транспорт, на фона на покачването на водите и заплахата от свличане на земни маси.

В съседната провинция Цзянси бяха нанесени щети на домовете на близо 500 000 души. Приблизително същият брой бяха засегнати в Гуандун, предимно в градовете Шаогуан, Хейюан и Мейчжоу.

Проливните дъждове срина пътища в някои части на градовете и отнесоха къщи, превозни и посеви, а през идните дни се очакват още дъждове. В неделя китайските власти издадоха първата за годината червена тревога, най-тежа степен на тревога, за опасност от потоци вода в планините.

В провинция Цзъчжан на север от Гуандун спасителни екипи в надуваеми лодки отвеждаха жители, които не можеха да уснат жилищата си в наводнени селища.

На север от там в много от източните провинции, включително столицата Пекин, бяха издадени предупреждения за бури. Резервоарите в централната провинция Хънан са достигнали равнище, при което има опасност от наводнения и изпускат вода надолу по течението.

Китай често се изправя пред наводнения през летните месеци, най-често в централните и южни райони. В някои райони обаче наводненията тази година са най-тежките от десетилетия насам, като идват на фона на строгите ограничения за с КОВИД-19, затрудняващи пътуването, работата и обичайния живот в големи части от страната.

Източник: Асошиейтед прес

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО