Деветият Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ на хълма Царевец започна официално с балетния спектакъл „Кармен“

Деветият Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ на хълма Царевец във Велико Търново официално беше открит с балетния спектакъл „Кармен“. Създаден по музика от едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с фрагменти от други негови композиции, той бе представен от Държавна опера – Русе.  На сцената под открито небе излязоха солистите Александър Крунев, Петър Костов  и Петя Цонева, хор и оркестър под диригентството на маестра Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен се превъплъти балерината Ирена Барбукова, Дон Хосе изигра премиер балетистът Масаки Такада. Тиаго Виктор Да Силва Оливейра влезе в ролята на Съдбата, а балетистът Давидо Диодато бе Ескамилио.
„Кармен”, с либрето и хореография на Наталия Осипова, предложи съчетание от класическия балет и неокласиката, пречупени през изразителността на модерния танц. Спектакълът разказа трагичната история за борещата се за съдбата и свободата си пленителна испанка, описана в новелата на френския писател Проспер Мериме, а публиката се пренесе в горещата атмосфера на Иберийския полуостров.
Преди спектакъла приветствие към публиката и участниците отправи артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков. „За мен е изключителна чест да ви приветствам тук, в двореца на българските царе на крепостта „Царевец“ в едно от най-престижните събития в областта на класическите изкуства в България“, каза той.
Бошнаков припомни, че музикалният форум  се организира от Община Велико Търново, със съдействието на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Той се провежда под патронажа на Министерство на културата и за пореден път е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025, подчерта артистичният директор.
В настоящия сезон са включени 14 от най-новите спектакли на държавните опери от Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, Националният музикален театър „Стефан Македонски“, Симфониета Враца, Плевенската филхармония, посочи Бошнаков. Вълнуващи преживявания гарантират и чуждестранните участия на китайската Шанхайска трупа за Кунчю опера и „Огънят на Анадола“ от Турция. Радостно е, че и тази година има селектирана програма за детска и младежка аудитория в сектора „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“, каза той и официално обяви фестивала за открит.
Следващото заглавие от афиша на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ е „Бродове и мостове“ на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца. Той ще бъде представен на сцената на хълма Царевец на 13 юли от 21 ч.
Българска телеграфна агенция е официален медиен партньор на Летен фестивал „Сцена на вековете“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари