Деветнадесетият Общински празник на виното събра стотици в тунджанското село Скалица

Рекламирай в beZpartien.bg

Деветнадесетият Общински празник на виното събра стотици в тунджанското село Скалица. Пресъздаден бе традиционният ритуал по зарязване на лозите. Майсторлък и тънкости в приготвянето на домашно вино, гроздова ракия и мезета премериха в конкурс десетки участници, а жури отличи най-добрите от тях. Кулминацията на празника бе избирането на нов „Цар на виното“. 
„Цар на виното“ стана Иван Иванов, който се окичва с титлата за втора година. Той отглежда един декар лозе със сортовете „мавруд“, „каберне совиньон“ и „пино гри“ в село Кабиле, община Тунджа. Мерака да отглежда лозе и прави вино наследил от дядо си. Да гледаш лозе, не е лесна работа, но удоволствието сам да си произведеш, си заслужава труда. А в брането на гроздето и приготвянето на виното участва цялото му семейство, сподели Иван пред репортер на БТА.
Заедно с него лозето зарязаха кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, председателят на Общинския съвет Атанас Христов, областният управител Биляна Кавалджиева, ямболските депутати Димитър Иванов и Мирослав Иванов, както и съветникът по земеделие в Европейския парламент и бивш заместник-земеделски министър Георги Събев. Ритуалът по зарязването се състоя в лозовите масиви на Средното училище „Паисий Хилендарски“, където от няколко години има и паралелка по лозаро-винарство.
Почерпката от 300 литра вино осигури местната винарна „Балар“. Бутиковата изба е позната с първото в света сертифицирано витализирано вино, отлежавало под звуците на творби на Бетовен и Моцарт. За гостите на празника готви шеф-готвачът Георги Събев, който е работил в ресторанти в Дания и Швеция със звезди „Мишлен“. Празникът бе съпътстван от богата фолклорна програма. В нея се включи и кукерската група от тунджанското село Чарган, която е една от най-старите и многобройните в региона.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *