Дейността на Ротари клуб се основава на приятелството и общата мисия за по-добър и смислен живот, смятат представители на клуба от Казанлък

Ротари клуб не е традиционна благотворителна организация – това е една общност, чиято дейност се основава на приятелството и на общата мисия за по-добър и смислен живот. Това смятат представители на организацията в Казанлък. За историята, идеята и каузите на организацията в световен мащаб и на местно ниво за БТА разказаха предходният президент в мандат 2022-2023 година Атанас Демиров, настоящият президент Иван Гитев и Димитър Минчев, който официално ще встъпи в длъжност като президент на клуба на 1 юли. Тримата са единодушни, че именно приятелството между членовете е сред основните фактори, които спомагат за развиването на дейността на клуба, а активната работа в полза на обществото, приемствеността и надграждането са в основата на успешните инициативи на ротарианството. 
Ротари Интернешънъл е една от най-големите световни неправителствени организации с над милион и 400 хиляди членове в световен мащаб и над две хиляди членове в повече от 80 клуба в България, разказа Атанас Демиров. Той напомни, че Ротари клуб Казанлък тази година чества 25 години от чартирането си. „Радостното е, че всяка следваща година броят на членовете расте, а клубът става все по-активен и все повече знаещи и можещи хора се присъединяват към каузата ни“, каза той. Демиров отбеляза, че в световен мащаб това е организация, която брани много каузи. „Ротари има сериозна кампания в борбата с полиомиелита. Всяка година фондация „Ротари“ заделя голяма сума пари за тази кауза, да се борим за пълното изкореняване на заболяването“, каза той. По думите му на национално и на местно ниво всички клубове имат собствени каузи. „Те са насочени към това да живеем в една по-добра среда, да подпомагаме хора, които по някакъв начин са в нужда и да спомогнем за развитието на обществото като цяло. Една от основните каузи, която Ротари клуб Казанлък поддържа вече години наред, е подкрепа на талантливите деца на града, а целта е да ги насърчим да се изявят на национално и международно ниво“, каза той и допълни, че клубът в Казанлък има и други каузи и постоянно се стреми да подкрепя нови инициативи. 
Интересен факт е, че сред първите ротарианци в България е именитият казанлъшки художник акад. Дечко Узунов, разказа Иван Гитев. Той е един от първите 16, които основават Ротари в България и единственият ротарианец в световен мащаб, който е обявяван за личност на годината. Според настоящия президент това, което прави Ротари различна от доста други организации по света е, че има фондация, която дава възможност на всички клубове да подготвят проекти на конкурентен принцип и тези, които са оценени и подкрепени, да реализират нещо смислено, което да бъде наистина устойчиво и да остане в полза на обществото. „Нашият клуб преди две години спечели такава подкрепа от фондацията, закупихме интерактивен под, който дарихме на Дневния център за работа с деца в Казанлък“, коментира Иван Гитев и отбеляза, че закупената техника се е оказала от изключителна полза. Ротари има смисъл, когато човек е надмогнал ежедневните си нужди и успее да намери този поглед навън и да насочи дейността си в полза на обществото, каза още той. През изминалата година са осъществени редица кампании, а в качеството си на фармацевт, Гитев е наблегнал на тези в областта на здравеопазването. Освен редовните кампании, тази година подкрепихме местната болница и спешното отделение, хората със синдром на Даун, направихме и дарения за детски градини. Клубът подкрепя и местни клубове и участници в традиционни за града конкурси. Според Иван Гитев в последните години Ротари клуб в Казанлък става все по-разпознаваема организация, за която все повече се говори. „Членовете на клуба участват и в различни чествания, съвети, форуми и други събития. Това означава, че Ротари е една смислена и работеща организация и вярвам, че занапред ще има и все повече резултати“, каза той. Ротари не е традиционна благотворителна организация, която събира едни средства и ги дава – смисълът е ние самите да участваме в дадена инициатива, да я организираме, да привлечем съмишленици, както и още средства, с които да се подкрепят тези каузи, обясни Гитев.
„Всяка година ние правим едно надграждане между приятели, всичко се доразвива, остава устойчиво, дават се нови идеи, но приятелството е в основата“, коментира бъдещият президент Димитър Минчев. Той подчерта, че идеята на създаването на организацията в световен мащаб е основана на приятелството и посочи, че именно това е от голямо значение за съвместната дейност и успешните каузи. По думите му дейността на организацията все още не е достатъчно позната и много хора не осъзнават мисията на клуба. „Основната ни цел е да покажем на хората, че с всяко едно действие те могат да допринесат за развитието на обществото ни и невинаги е необходимо да се влагат големи средства. Тук говорим за ежедневна дейност и целта е точно това – Ротари да обедини ресурса на цялото общество и като лидер да зададе правилна посока за развитие“, каза Минчев. Той отбеляза, че насочеността на клуба към децата цели да изгради бъдещи активни млади хора. Бъдещият президент на Ротари клуб Казанлък изрази надежда дейността на организацията в града да продължи да се развива и надгражда. Той посочи, че все повече млади и успели хора се присъединяват към клуба, а това разширява и запознаването с нуждите на обществото, както и кръга от контакти, което спомага за повече и по-успешни каузи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари