Дигитална симулационна медицина в обучението и унифицирани изисквания за всички завършващи лекари предлага проф. Любомир Спасов

Дигиталната симулационна медицина да бъде част от образованието на бъдещите лекари, а за висшите училища, „произвеждащи“ медици, да има унифицирани изисквания. Това предложи проф. Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по време на националната конференция „Демографското бъдеще на България – инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“. Форумът е организиран от медийна група „Стандарт“. По думите му, ако тези предложения се осъществят, обществото би имало гаранция за качеството на лекарите, ще се гарантира и добро, професионално здравеопазване, което би успокоило гражданите.
Младите лекари остават в България, за да вземат специалност, а след това заминават за Западна Европа или САЩ, каза още проф. Спасов. По думите му в тези обучени кадри държавата ни е влагала изключително много средства, но младите медици, вече подготвени, работят в други държави и дават там своя принос за брутния вътрешен продукт.
За оставащите в България лекари, на които се налага да работят в по-отдалечени райони или в райони, където липсва добра инфраструктура по отношение на здравеопазване, проф. Спасов посочи, че им се налага да се приспособяват към тези условия, вместо да се развиват.
Допитване сред 120 дипломиращи се лекари е показало, че само един има интерес от специализация по педиатрия, добави проф. Спасов и посочи, че бъдещата детска болница без човешки фактор не би могла да се развива. По думите му държавната политика трябва да бъде насочена към стимулиране на непривлекателните специалности в медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари