Директорът на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов е освободен от поста, съобщиха от Министерството на здравеопазването

Служебният министър на здравеопазването освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Мотивът за решението е извършеният одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения. Констатациите от проверката са, че болницата е във влошено финансово състояние, като се наблюдава устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов. 
В края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на -39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е в размер на -71 935 000 лв., а към 31 март т.г.  -94 303 000 лв., посочват от министерството.
Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година. Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ „Лозенец“ има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.
В същото време изпълнителният директор допуска разходване на „представително разходи“ за сметка на болницата в размер на 78 688,44 лв., посочват от Министерството на здравеопазването. В хода на проверката е установено, че част от тези средства са разходвани за новогодишно тържество. 
За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ „Лозенец“ е назначена д-р Олга Мицова – Масларова. Тя е специалист по вътрешни болести и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ „Лозенец“ от 1991 г до 2023 г. В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ „Софиямед“. Д-р Мицова ще изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс, информират от министерството.
На 1 февруари т.г. проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) установи неправомерно получени от болница „Лозенец“ над 300 хиляди лева. Управителят на НЗОК е издал Писмена покана за възстановяване на суми, получени без правно основание в размер на 349 272.00 лв., срещу която лечебното заведение е възразило в законоустановения срок, като преписката е изпратена в цялост по компетентност на Административен съд -София град. На 8 февруари т.г. Комисията по здравеопазване единодушно прие до 14 февруари министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков да предостави обобщен доклад от проверки, извършени в болница “Лозенец”. Решението на комисията бе по повод изнесена в медии информация за корупционни практики в болница “Лозенец”, както и заради писмо от работещи в Клиниката по кардиология в болница “Лозенец”, получено в комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари