Дискусия за проблемите и бъдещето на библиотеката се състоя в Кюстендил

Дискусия за проблемите и бъдещето на библиотеката в Кюстендил се състоя днес, в рамките на Националната библиотечна седмица, която се организира за 18-а поредна година от Българската библиотечно-информационна асоциация. Инициативата през тази година е под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“.
„Целта ни е да говорим пред обществото за проблемите и да търсим подкрепа за разрешаването им“, каза преди форума директорът на библиотеката в Кюстендил София Пейчева.
Тя посочи, че през тази година Националната библиотечна седмица съвпада и с европейските избори, а по този повод Международната федерация на библиотечните асоциации също организира масова кампания, насочена към европейските политици, поставяйки във фокуса на вниманието мястото и ролята на обществените институции на паметта – библиотеките, музеите, архивите и галериите, призвани да съхраняват паметта на нациите.
„Ако няма правилно насочени политики в тези сектори, нещата ще останат само в положителната им фаза и няма да се осъществят подобаващо“, коментира Пейчева пред БТА.
Тя изтъкна, че сградата и материалната база са един от големите проблеми на библиотеката в Кюстендил. „Сградата не е подходяща за библиотека. Не сме локализирани на едно място, като отделите ни са разпръснати на различни позиции в града. Това затруднява обслужването на клиентите. Централната сграда е в лошо състояние – тя не е подходяща за тежестта на книгите, нито за библиотечно информационно обслужване. Няма място за хранилище, затова хранилищата са разпръснати на три места, включително и извън Кюстендил“, разказа София Пейчева. Тя посочи още, че недостъпността на сградата отказва много от хората със затруднена мобилност да бъдат техни читатели.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари