Дивидентите на две от общинските фирми в Плевен ще бъдат внесени в бюджета на Общината

Годишните дивиденти на две от общинските търговски дружества трябва да бъдат внесени по сметката на Община Плевен. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на Общинския съвет (ОбС) доц. д-р Иван Малкодански. Става въпрос за „Паркстрой“ и „Тибор“.
Решението е взето от общинските съветници на вчерашната редовна сесия, когато са приети годишните отчети на общинските дружества, от отговорност са освободени всички управители, с изключение на „Паркстрой“, където има съмнения за сериозни нарушения, които тепърва ще се проверяват, уточни доц. д-р Малкодански.
Той поясни, че прехвърлянето на дивидентите на двете общински фирми няма да доведе до нарушение в работата им. „Паркстрой“ има договор с Общината и 93% от поръчките й са осигурени до края на годината. „Тибор“ не е планирала ремонти през тази година, освен това там предстои преструктуриране в ръководството, каза още председателят на ОбС-Плевен.
Очакваните постъпления от „Паркстрой“ са в размер на малко над 228 000 лв., а от „Тибор“ – 28 000 лв. Дивиденти на двата диагностично-консултативни центрове няма да се вземат, тъй като те имат планирани инвестиции за тази година, свързани със закупуване на техника и подобряване на условията за пациенти и за лекари. „Инжстрой“ също няма да внася пари, тъй като печалбата е 25 000 лв. и макар да е малка, може да се наруши начинът на работа. 
На дневен ред е общественото обсъждане на промени в наредбата за общинските търговски дружества като проектът за изменението ѝ вече публикуван на официалния сайт на ОбС-Плевен, каза още доц. Малкодански.
Промените са свързани с това финансовите отчети на общинските дружества да се разглеждат преди годишната бизнес програма, въведена е и корекция в балообразуващата система за определяне на възнагражденията на ръководителите на отделните дружества, като се предвижда ограничение на заплата на управителя или изпълнителния директор на съответната общинска фирма да не надвишава тази на кмета на общината. Очаква се промените да бъдат внесени за гласуване на юлската сесия на Общинския съвет.
Доц. д-р Малкодански коментира, че трябва да се намери модел на съществуване на тази фирми, който е най-удачен и приложим за условията в Плевен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари