НачалоБългарияДиян Стаматов: Резултатите са доста трагични след две години онлайн обучение

Диян Стаматов: Резултатите са доста трагични след две години онлайн обучение

„След две години COVID, след две години онлайн обучение, нещата показаха доста трагични резултати. Националните външни оценявания, които бяха преди два месеца, показаха сравнително неудовлетворителни резултати. Една голяма част от учениците имат и доста ниски оценки. Всичко това е резултат и на дистанционното обучение.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в .

„Именно поради тази причина трябва да бъдат положени максимални усилия от държавата, за да финансира образователните институции и да няма затваряне нито на детски градини, нито на училища“, убеден е Стаматов.

Ето какво още каза той.
Към днешна дата има за увеличение на те от 1 септември – с 5% на учителите и с 4% на непедагогическия персонал. Предвидени са и около 20% увеличение на издръжа за гориво и електроенергия. Тези 20% биха стигнали ако няма рязък скок на цената на а и парното до края на годината. Но тук говорим само за онези образователни институции, в които те са на парно и на ток. Тези, които са на газ и на други източници, няма да могат да се справят с тези средства. Знае се, че в са доста, в София има немалко, в са с почти изцяло газифицирано топлоподаване. Там трябва да има специална държавна субсидия, за да не се стига до криза.

А не трябва да се стига до криза по ред причини. Затварянето на училищата е много лесно. „Дървената ваканция“ вече ще се нарича „газова ваканция“, която в съвременния формат звучи по-интелигентно. Но резултатът е един и същ.

Евентуалното намаляване на отоплението в училищата, вероятно най-ред ще доведе до леки недоволства, защото във всяко едно от училищата сме свикнали да е винаги много топло, дори да се отваря и прозореца. Това обаче в настоящата ситуация трябва да се сведе до минимум. Чуваме подобни сигнали от Великобритания, от Австрия, където обмислят много по-нетрадиционни подходи. Днес четох, че във Великобритания ще купят пуловери на всички ученици, ще бъдат раздадени безплатно и ще осигурят 19 градуса в помещенията. Звучи атрактивно и нестандартно, но след като богата Великобритания обмисля такива дейности, какво става дума за една бедна България? И тук наистина трябва да мислим с нов формат. Но в никакъв случай, според мен, към затваряне на образователни институции.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО